Keiștii. Cum un psihoactiv semilegal a făcut subcultură în România anilor 2000
20 octombrie 2021
de Ștefan Iancu
Consumul recreațional de ketamină, numită în general – simplu – key de către consumatori, a cunoscut în perioada 2000-2010 o largă răspândire în România, în special în București.
La scurtă distanță de apariția, la finalul anilor ’90, a unor subculturi similare în metropole precum Hong Kong, Londra, New York sau Toronto, România era pregătită pentru ketamină. Această substanță are o plajă largă de efecte psihotrope, de la perturbări senzoriale, perceptive și cognitive, până la halucinații și transă cataleptică, anestezie și izolare senzorială, distorsiuni temporale, depersonalizare și derealizare. Stările de delir halucinatoriu (delusions), descrise adesea, mai degrabă impropriu, ca near death experiences sau out of body experiences, sunt întrucâtva similare unor stări de tip schizoid. Experiențele sunt adesea numite de consumatori, ca și în cazul LSD-ului, „trip” sau „film”, perioada de intensitate și disociere maximă fiind numită „k-hole”. Aceasta este urmată de o revenire treptată la conștiință, urmată de amnezie puternică. Experiențele negative sunt uneori descrise ca „bad trips”, o astfel de iluzie paranoidă comună fiind senzația că utilizatorul a murit sau este pe cale să moară, sau că lumea este pe cale de dispariție. În ciuda stereotipului „tranchilizantului pentru cai”, ketamina este un drog mai degrabă cerebral și experimental, cu valențe „spirituale” pentru unii utilizatori, consumat îndeosebi pentru efectele lui psihedelice, de alterare a conștiinței, asemănător unor halucinogene, cu un potențial de dependență mai mare decât al acestora, dar și cu efecte antidepresive dovedite.
Zombi, roboți, prăjiți
Deși utilizarea ketaminei ca drog de club este documentată, există un consens larg printre consumatori că nu este un psihoactiv potrivit pentru dans și contexte sociale sau publice. Există mai multe motive pentru acest lucru, principalul fiind acela că afectează funcția locomotorie – există o scenă în documentarul Drugs Inc.: Ketamine în care tânăra care consumă ketamină în club cade pe podeaua ringului de dans – și starea de conștiință. Ketamina este totuși un puternic anestezic – adesea, utilizatorul este incapabil să stea în picioare sau chiar în șezut, este complet dezorientat, echilibrul este puternic afectat și revine cu greutate, sau se mișcă ca un „zombi” sau „robot”, comparații făcute adesea de utilizatorii înșiși în acest context, mergând ca un somnambul și executând mișcări fără scop aparent, sub efectul transei.
Articolul din 2014 al lui Tom Armstrong, apărut în Sabotage Times, „Dancefloors Against Ketamine”, face următoarea descriere a consumatorilor de ketamină de la o petrecere: „O adunătură de zombi fără nicio expresie se târăsc cum pot de-a lungul unui perete către bar, făcând o combinație de pași de bebeluși și plonjeuri pentru a încerca să nimerească podeaua”. Dealerul pe care îl voi numi Bogatu relata, în 2015, pentru Vice, într-un text numit „Ketamina românului”: „Majoritatea care stau pe lângă mine sunt mai mici și mai… tre’ să stau cu ochii pe ei. Să fiu atent la aia că a căzut și și-a rupt gura, ăla că a căzut în geam și și-a rupt capul… Am avut de-astea. Una a căzut într-un ghiveci de ăla mare, pe spate, a făcut praf ghiveciul, i-au intrat cioburi în spate, din alea de ceramică, s-a tăiat… Alta a căzut rău, s-a tăiat la cap, am fost direct la Urgență. În lac nu-ți mai spun câți au căzut. (…) Când parcam la ponton, hidrobicicleta nu se lipea de el, lumea nu mai vedea pe unde calcă, și bum-bum, în apă. Dar mulți, nu așa, mulți! Eu cred că sunt unul dintre puținii care n-au căzut. Ba pe burtă, ba pe ponton, ba în apă cu telefoane.” Pentru ca utilizatorul să poată dansa sub influența drogului, doza trebuie să fie mică comparativ cu o doză psihedelică uzuală de 50-100 mg.
Cu toate că nu este considerat un drog potrivit nici pentru socializare, pentru că îl rupe pe utilizator de mediu și pe perioade delimitate face imposibilă interacțiunea socială și comunicarea, substanța este totuși consumată adesea în contexte sociale, de la petreceri private restrânse în apartamente, la petreceri în cluburi sau underground, concerte, festivaluri de muzică, excursii în natură, ca și în spații urbane – în mașini, în parcuri, în scări de bloc etc. Ritualuri precum deshidratarea soluției și cristalizarea ketaminei – „gătirea” soluției, în argoul consumatorilor – pe un capac metalic sau farfurie plasată cu fundul în jos peste o oală cu apă pusă la fiert (pe modelul gătitului la aburi) și prizarea intranazală sau injectarea în grup sunt comune în context privat – fazele de „trip” solitar alternează în astfel de situații cu interacțiunea socială îngreunată și, în același timp, facilitată de intoxicația cu ketamină, în mod asemănător funcției de lubrifiant social a consumului de alcool, care scade inhibițiile și stresul social, dar și alterează și degradează interacțiunile.
O minoritate de consumatori preferă să fie în mișcare, pe cât posibil, în timpul „trip-ului” de ketamină și să cutreiere străzile și parcurile, alții nu mai pot aștepta până ajung într-un spațiu privat, îndată ce au procurat substanța (tensiunea lipsei drogului pentru un consumator dependent și a procurării acestuia constituie un sindrom asemănător sevrajului fumătorului de tutun și dispare temporar după prima doză) sau nu au unde să consume în siguranță, așa că se injectează în toalete de benzinării și malluri, în scări de bloc și pe stradă, în spații relativ ferite de priviri. Se întâmplă uneori ca un astfel de consumator să se prăbușească inconștient și ca trecători îngrijorați să se oprească și să apeleze salvarea – cum această falsă „supradoză” se consumă de regulă în câteva minute fără alte consecințe neplăcute, consumatorul se scoală și pleacă înainte ca salvarea să ajungă sau își revine în drumul către spital (o astfel de situație mi-a fost relatată de consumatoarea și dealerul D.E.). O altă relatare anecdotică este cea a unui consumator care își injecta ocazional ketamină în mijloacele de transport în comun, ferindu-se de priviri, dar fiind totuși văzut cu stupefacție într-o ocazie de o tânără, spre satisfacția lui. Alteori consumatorii se injectează imediat după ce au procurat substanța pe bancheta din spatele taxiului, uneori prin pantaloni sau bluze.
Deși în rapoartele și în studiile existente nu întâlnim un profil al consumatorului de ketamină, punând cap la cap informații din studii și observațiile de teren, acesta este mai degrabă un tânăr din București, absolvent de învățământ superior, în jur de 24 de ani, provenind dintr-o familie cu venituri peste medie – ketamina este un drog mai degrabă pentru „hipsteri” din clasa de mijloc, chiar dacă printre consumatori, mai ales după 2008, se găseau și numeroși tineri cu educație liceală din familii cu venituri modeste și, în mai mare măsură decât pentru alte substanțe, tinere femei.
În interiorul acestei subculturi, ai căror membri se cunosc adesea între ei și împărtășesc practici, preferințe și cunoștințe comune, se regăsesc alte subculturi și tipologii: studenți la facultăți umaniste, în special filosofie și arte, tineri artiști și mondeni din mediile mai degrabă alternative, clubberi, fanii muzicii rock, electro și techno, ultrași, fanii hip-hop, așa-zișii „băieți de cartier”, dar și studenți la profiluri tehnice și elevi ai liceelor centrale, corporatiști și tineri angajați. Bine reprezentați sunt și consumatorii de alte droguri, canabis, Ecstasy, cocaină, droguri psihedelice, SNPP (substanțe noi cu proprietăți psihoactive, așa-zisele „legale” sau „etnobotanice”) sau chiar heroină.
Pionierii
Interesul pentru ketamină s-a răspândit inițial în România mai ales în grupurile de tineri nonconformiști, interesați de experiențe limită, precum studenții la Filosofie și Arte și grupurile notorii de fani ai muzicii punk și rock din centrul Capitalei. Ingrid, absolventa unui liceu de tradiție din București, în vârstă de 30 de ani în 2014, care a comercializat ilegal ketamină în București pentru mai bine de zece ani, își amintește că a consumat pentru prima oară ketamină, în paralel cu canabis, în jurul anului 2000, prin intermediul grupului de prieteni punkeri care se strângeau în zonele Parcul Tineretului și Teatrul Național. Ingrid adaugă fanii muzicii hippie și techno printre genurile de consumatori și adaugă: „Am văzut cu stupefacție că poate prinde și la maneliști, poate prinde la oricine”, în completarea ideii că utilizatorii aparțin tuturor categoriilor sociale, un loc comun pe care îl repetă adesea traficanții, polițiștii sau psihiatrii în legătură cu consumatorii de droguri.
Și unii din fanii împătimiți ai echipelor de fotbal, așa numiții ultrași, sunt bine reprezentați printre consumatorii de ketamină. Bogatu relatează în amintitul interviu pentru Vice cum și-a început cariera de traficant: „Cerea lumea prin cartier: «Bă, tu ce ți-ai făcut, ce-ai luat?». Și le spuneam: «Stați, mă, că vă fac eu rost», că lumea nu știa de farmacie. Țineam praful în ouă de-alea de plastic de la Kinder. Îl prăjeam și le arătam: «Uite domne’, ketamină, droguri, așa se vinde, așa vine». Lumea credea că suntem cei mai tari, știi? Noi nu știam că de fapt nu e panică, așa că le ziceam la toți că e panică. (…) Da [se lua de la farmacie], era Vetased și Ketamine 10 cu capac verde la 10 ml. Am găsit un moș pe la 1 Mai și eram pe el toată ziua. Ne trezeam, haide mă, bum-bum. Nu puteam să-l fac oriunde, trebuia să găsim casă liberă, du-te la ăla, du-te la ălălalt. Am prăjit și acasă o dată. Atunci eram cu meciurile, eram în galerie, mă duceam prin deplasări cu Ultras, cu galeria. M-a prins mama: «Ce faci, dom’le, aicea?». «Taci, dom’le, că mâine e meci cu Steaua, fac fumigene. Prafu’ ăsta îl iei, îl bagi în țiplă și-i dai foc, ai văzut cum iese». N-a mai zis nimic.”
Notorii sunt în acest context două situații pe care le întâlnim la mulți dintre consumatorii veterani de ketamină. Una este procurarea substanței direct de la farmacie, mai ales dintr-o anumită farmacie veterinară care se afla în preajma anului 2000 în zona Pieței Romană, punctul zero al epidemiei naționale a consumului de ketamină, dar și din alte farmacii, de la Piața Domenii sau zona 1 Mai. Deja în anul 2000 unele dintre farmaciile veterinare de cartier aveau afișe în fereastră care precizau: „Nu vindem ketamină!”.
Ingrid relatează cum și-a început ea cariera de dealer, probabil localizând anul ceva mai târziu decât în realitate: „Eu găsesc business-uri în orice. Pur și simplu mi s-a părut că aș putea să fac un business din asta. A fost exact în perioada în care începea să nu se mai găsească. (…) Prin 2003, să zicem, oricine ar fi căutat în momentul ăla o modalitate din care să facă din asta un business ar fi reușit, n-a fost ceva special la mine, trebuia doar să te sesizezi atunci, când încă se mai putea, încă se mai găsea în anumite locuri, să-ți faci din asta o combinație. Se găsea în tot Bucureștiul, aș putea să spun că încă se mai găsea și în Romană, la farmacia de la Romană (…). Eu știam pe vremea aia, avem câteva sute de prieteni (…). Eu am avut dintotdeauna un spirit întreprinzător și estimam că asta o să ia amploare pentru că eu știam câți oameni consumă și îmi dădeam seama că lucrurile deja se pierd puțin câte puțin, că n-o să se mai găsească și, mai mult decât atât, eu pe toți oamenii ăștia îi știam”.
Brandurile farmaceutice întâlnite cel mai adesea în România până în 2014 erau Vetased, medicament românesc certificat de Institutul Pasteur și produs la o fabrică specială în Filipeștii de Pădure, județul Prahova, Ketaminol, de producție germană, Ketamine 10, de producție olandeză, Calypsol, brand românesc destinat medicinii umane. Prețul unui flacon cu 20 de mililitri de soluție de ketamină la farmacie era în preajma anului 2000 în jur de o 100.000 de lei, pentru ca apoi să se dubleze și să se cvadrupleze, în timp ce prețul la negru, de la dealeri, a crescut și el de la 800.000, la 1.600.000, ajungând să depășească 400 de lei în 2015 pentru un flacon de 20 ml. Dar farmacii veterinare dispuse să vândă ketamină fără rețetă se găseau, rareori ce-i drept, chiar și în anul 2007, când D.E., altă consumatoare și dealeriță din București, procura ketamină de la o farmacie aflată în zona Lujerului din Militari cu 600.000 de lei per flacon de 20 ml, pentru a-l vinde cu 1.600.000.
O a doua situație tipică, din primii ani ai epidemiei de consum de ketamină până astăzi, este distribuția făcută simultan de dealeri pentru un număr mare de consumatori. Dacă procurarea heroinei sau canabisului este aproape întotdeauna o afacere în doi, cât mai discretă și mai rapidă, traficanții de ketamină își luau libertăți pe care aceștia nu și le permiteau. Bogatu relatează pentru Vice: „Vara stăteam numai pe hidrobicicletă. Sunau: «Unde vin, mă?». «Unde vrei tu, în Herăstrău pe marginea lacului». Veneau, pac, dă-mi banii, ia sticla! Era la fel când făceam tarabe, gen toată lumea la un singur loc. Le ziceam: «Băi ăștia cu telefoane, cu acarete, deoparte! Care-i cu banu’ fix, primu’!»”. Astfel de „tarabe”, întâlniri cu un număr mare de consumatori într-un loc și la o oră anume, când consumatori din grupuri diferite de cunoștințe aveau ocazia să se cunoască între ei, au avut loc din primii anii ai răspândirii masive a consumului, 2003-2004, până în prezent, când traficul și posesia de ketamină sunt infracțiuni. La o astfel de „tarabă” am asistat în septembrie 2014, când un grup de 10-15 persoane, majoritatea studenți și tineri artiști, s-au întâlnit cu Bogatu în Piața Victoriei, mai întâi pentru a-i da banii, iar la întoarcere l-au ambuscat pentru a-și primi porția cuvenită de ketamină, înghesuindu-se pentru întâietate la a primi substanța. Aceste întâlniri de grup par să fi devenit mult mai rare în perioada 2010-2013, iar revenirea lor în 2014 era semnul unui reviriment al interesului pentru această substanță.
Spre deosebire de traficul de heroină și de traficul de droguri ilegale în general, persoanele care procură ketamină pentru consumatori se bucurau în trecut de mai multă încredere din partea acestora, fie că erau cunoscuți sau aproape străini (cu toate astea, în general e nevoie ca un consumator să fie introdus la dealeri pentru a putea cumpăra, iar contactele se oferă cu zgârcenie pentru că sunt surse de eventual profit). „Țepele”, cazurile în care persoana care trebuie să furnizeze ketamina contra cost pleacă cu banii și nu se mai întoarce, și furturile sunt mai rar întâlnite decât în cazul comerțului ilegal cu alte droguri. La rândul lor, consumatorii au în general un cod de comportament diferit de al dependenților de heroină, aparțin adesea unor familii cu venituri peste medie și sunt educați, se comportă politicos, principial, răbdător pe cât posibil și au încredere în dealeri, motiv pentru care probabil și aceștia sunt relativ de încredere. Desigur jocurile de putere obișnuite dintre dealerii din rangurile superioare, cei din rangurile inferioare și simpli utilizatori au loc și în cazul comerțului ilegal de ketamină, fiecare încercând să controleze, să profite de și să-i manipuleze pe ceilalți în interes propriu, doar că au mai degrabă caracterul nonviolent al unor relații de afaceri legale. Des întâlnită este însă situația în care cumpărătorul este nevoit să aștepte ore întregi un dealer care este și consumator și care nu sosește prompt la întâlnire pentru că deja este intoxicat și nu mai poate nici măcar vorbi la telefon. Ca în cazul altor droguri, consumatorii dependenți sau constanți ajung adesea să distribuie sau să vândă ei înșiși cantități reduse de ketamină pentru a-și putea acoperi parțial consumul. După 2010, dar ocazional și înainte, a devenit comună situația în care ketamina procurată este îndoită cu apă. Acest lucru este înlesnit și de faptul că actualmente substanța este vândută „vărsat”, adesea în seringi de plastic de 10 ml, mai degrabă decât în flacoanele originale. Dar și înainte de 2010 unii dealeri obișnuiau să înțepe flacoanele sigilate pentru a înlocui câți mililitri de ketamină cu apă, astfel încât sigiliul flaconului să pară neatins. Frecvența crescută a îndoirii după 2010 se datorează atât scăderii ofertei și creșterii prețului, care îi face pe consumatori să cumpere cantități mai mici, cât și, potrivit dealerului Bogatu, faptului că substanța este adusă din Bulgaria, iar pentru a nu fi descoperită la trecerea graniței flacoanele sunt golite într-un alt recipient.
2000-2010, epoca de aur
Revenind la începuturile acestei subculturi, primele rapoarte naționale privind situația consumului de droguri, realizate pe atunci de Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate și a Corupției, menționează primul caz al unui consumator masculin de ketamină în categoria de vârstă 19-24 de ani în 1999. În anii care au urmat, consumul de ketamină s-a răspândit cu repeziciune, atingând cercuri din ce în ce mai largi de populație. Am putea delimita oarecum artificial două perioade de expansiune, din anul 1999 până în 2005 și din 2005 până în 2010, și două perioade de contractare, din 2010 până în 2014 și ulterior. Dacă într-o primă fază accesul era restrâns, chiar în perioada în care substanța se putea procura la liber din farmacii, iar consumatorii constituiau grupuri restrânse de inițiați în consum, după 2005 fenomenul a luat amploare și s-a format o piață neagră de ketamină, consumul atingând proporții epidemice într-o perioadă care a culminat în anul 2008, odată cu apariția substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, el trecând ulterior în mainstream, la cunoștința unei proporții semnificative de elevi și studenți din toate categoriile sociale, mai ales în București. După 2009, piața neagră de ketamină s-a resimțit serios în urma concurenței magazinelor legale, iar 2010 a adus trecerea ketaminei pe lista drogurilor de risc, substanțe a căror posesie și comercializare constituie infracțiuni la legea 147/2000.
Alături de farmaciile veterinare, veterinarii au jucat un rol important la începuturi și pe perioada în care piața ketaminei a luat amploare, ei fiind cei care au avut acces la substanță pe baza rețetelor completate cu informații fictive. Cel puțin unul dintre consumatorii cu care am discutat își procura ketamina direct de la un medic veterinar din București, care însă era deosebit de precaut și nu era interesat de câștiguri mari, vânzând cantități reduse unui cerc foarte restrâns de consumatori de încredere. Zvonuri potrivit cărora unii dealeri ar fi avut acces direct la angajați ai Institutului Pasteur sau chiar ai fabricii de ketamină din Filipeștii de Pădure nu au putut fi verificate, dar cantitățile impresionante pe care le plasa Ingrid traficanților mai mărunți conferă oarece credibilitate acestor zvonuri. Potrivit lui Ingrid, în perioada de maximă înflorire a traficului, ea vindea peste 400 de flacoane pe lună – o valoare cu amănuntul pe piață la acea dată de 60.000 de lei, profitul ei ca intermediar într-un lanț de distribuție fiind după aprecierea mea undeva la o treime din această sumă –, care ajungeau la un număr între 1.000 și 2.000 de consumatori, dintre care în jur de 300 de clienți constanți. Dacă câteva flacoane lunar pot fi lesne justificate de un medic veterinar, baxuri de zeci și sute de flacoane sunt mai greu de justificat, cu toate că în unele cazuri de trafic depistate după 2010 și raportate în mass-media putem întâlni medici veterinari implicați în acest tip de trafic de dimensiuni semnificative.
Un eveniment cu implicații majore pentru sănătatea publică și pentru politicile publice este trecerea în masă a consumatorilor de ketamină de la consumul intranazal la cel prin injectare. Aceasta s-a produs începând cu anul 2004, iar într-un an sau doi majoritatea consumatorilor, mai ales veterani, dar și cei care debutau în consum în acea perioadă, erau consumatori de ketamină prin injectare, în general intramuscular și foarte rar intravenos. Motivul principal pentru această trecere este foarte probabil intersectarea consumatorilor de ketamină cu cei de heroină, care consumau deja în România heroina prin injectare, și transmiterea fulgerătoare a acestui mod de consum de la unii la ceilalți, ulterior răspândirea lui rapidă în interiorul subculturii consumatorilor de ketamină. Un alt motiv este faptul că substanța a fost disponibilă sub formă de soluție în flacoane farmaceutice, fapt care făcea mai lesnicioasă injectarea decât prizarea. Cu toate acestea consumul intranazal a rămas comun printre utilizatorii ocazionali sau mai prudenți; se poate spune că o majoritate a consumatorilor constanți sau dependenți au devenit consumatori prin injectare, în timp ce o majoritate a celor care au consumat ketamină cel puțin o dată au făcut-o prin prizare. Această transformare a expus consumatorii infecțiilor transmisibile prin sânge, o parte dintre ei infectându-se în anii care au urmat cu HCV și HCB – deși folosesc mai rar decât consumatorii SNPP sau heroină la comun seringi, consumatorii de ketamină folosesc adesea în comun același flacon –, iar în prezent fiind la risc crescut de infecție cu HIV, aceste cazuri înmulțindu-se în ultimii ani din cauza consumului de SNPP.
În jurul anului 2007, an de vârf al răspândirii subculturii ketaminei în București, mai multe epicentre de trafic au apărut în oraș. Pe lângă ketamina vândută de Ingrid în centrul și nordul capitalei – zonele Ștefan cel Mare și Aviației –, prin intermediari, au apărut zone de trafic în cartiere din estul și sudul orașului, precum Titan și Berceni, aici făcând carieră ca dealeri mai mulți tineri de genul „băieților de cartier”, dar consumatori și vânzători ocazionali locuiau și făceau afaceri în mai multe zone din București. O parte dintre aceștia procurau Ketaminol din Bulgaria, unde farmaciile nu cereau rețete speciale pentru a vinde ketamină; în Bulgaria încă se poate cumpăra ketamină de la unii medici veterinari, mai mult sau mai puțin pe sub mână, în 2021. Un dealer cunoscut din zona Berceni care aducea ketamină din Bulgaria trecea sub pseudonimul Tiger, iar un număr de consumatori alternau între acesta și oamenii lui Ingrid, motiv pentru care am întrebat-o pentru un interviul realizat de mine și publicat online în 2011 pe platforma Think Outside the Box dacă crede că orașul era oarecum împărțit între ea și cei din sud care dădeau ketamină și dacă exista și o altă împărțire decât cea geografică: „Din Berceni luau cei tineri şi genul de cartier, iar de la oamenii tăi lua lumea bună. Sau lua fiecare de unde era mai la îndemână, mai ieftin şi mai puțin diluată?”. Răspunsul ei a fost următorul: „Nu, cred că fiecare cum îi era mai la îndemână sau în funcție de produsul pe care îl prefera. N-a existat niciun fel de împărțire până în 2007. După aia a apărut puștiul din Sud. Am încercat să ne înțelegem la faza cu pauzele. Pentru că oamenii mai aveau nevoie și de pauze, din când în când, de două-trei săptămâni, să își revină, să nu o ia razna complet, dar el se pare că nu avea scrupule și, când am încercat să dau eu pauză, el chiar scumpea sticlele. Eu eram cu altele pe cap și am neglijat pe moment, apoi am divizat distribuția în două zone, dar între timp deja mai apăruseră și alții în afară de cei din Sud, se diversificase oferta, se făcuse tot mai pretențioasă cererea, calitatea serviciilor trebuia îmbunătățită, adusă la înălțimea normelor europene care tocmai intrau în vigoare [râde]. Dar oamenii erau din ce în ce mai bolnavi, pentru că acum, cu toată bunăvoința mea, nu mai puteam să dau pauză, nici dacă îi încuiam pe toți «marii dealeri» în beci, pentru că fiecare avea subdealeri, subsubdealeri, și din cinci consumatori, cred că unul era și dealer. Chestia asta a ajuns la un apogeu şi trebuia să se termine cumva, şi într-adevăr s-a terminat la un an jumate. Dar din cauza legalelor”.
Este cu totul remarcabil, deși explicabil faptul că pe parcursul întregii perioade 2000-2008 ketamina aproape că nu a apărut pe radarul oficial al Agenției Naționale Antidrog – ANA, înființată în 2003 prin instituționalizarea Comisiei Interministeriale Antidrog. Singurele mențiuni privind ketamina în cadrul rapoartelor naționale privind situația drogurilor, după 1999 și înainte de 2009, sunt în raportul din 2004, unde sunt menționați din nou doi pacienți tratați de dependență de ketamină și decesul unei femei din cauza consumului de ketamină, care avusese loc în 2001, iar în raportul din 2007 ketamina este menționată o singură dată, ca drog secundar pentru 1% dintre pacienții admiși la tratament pentru politoxicomanie în 2006, fără să fie specificată și ca drog principal de consum. În anii 2005, 2006 sau 2008, ani de vârf ai răspândirii consumului, când forumurile și secțiunile de comentarii ale paginilor web sunt practic inundate de consumatori tineri care se mândresc cu și promovează consumul de ketamină sau își deplâng dependența lor sau a prietenilor, în rapoartele Agenției Naționale Antidrog ketamina practic nu există. O explicație simplă există pentru acest fapt: în toată această perioadă traficul și posesia de ketamină nu constituiau infracțiuni, din acest motiv consumul fiind ignorat atât de Poliție, cât și de ANA. Practic, această substanță nu apărea în chestionarele, studiile și graficele produse de agenție, care nu era interesată de consumul unui drog care nu era ilegal. Că acest tip de consum care nu este infracțional poate intra în aria de interes a rapoartelor naționale o demonstrează cu prisosință raportul din 2009 și cele din anii ulteriori, când are loc explozia drogurilor așa-zis etnobotanice și legale, odată cu care intră în aria de interes oficial al autorităților și consumul de ketamină.
Neoficial, în sensul de neinvestigat sistematic și neraportat, acesta era însă bineînțeles cunoscut Poliției și funcționarilor ANA și înainte de anul 2009. Chestorul Pavel Abraham, șeful ANA în perioada 2003-2008, întrebat dacă avea cunoștință de fenomenul consumului de ketamină, mi-a răspuns: „Știu, știu, știu! Ketamina este relativ un drog nou față de celelalte. Unii au situat-o la limită, știu că a fost trecută pe listă, încă lucram eu la Agenție, la una din sesiunile ONU din martie de la Viena, dar aș vrea să vă spun ceva, știți ce se întâmplă? Nu poți să faci o evaluare obiectivă fără niște mijloace și tehnici foarte bine puse la punct de către cunoscători, deoarece românul consumă ce i se dă. Deci el nu are încă preferințe. El, dacă asta a apărut, ketamina, și s-a născut o rețea, două și piața a mers bine la noi, că n-a fost cunoscută nici de ăștialalți și poate nu a fostă recunoscută nici ca… nu era în perimetru ilegal strict, atunci s-a consumat”.
Pe partea cealaltă, traficanții de ketamină aveau și ei dese întâlniri cu Poliția. Ingrid, care avea în subordine în această perioadă de vârf mai mulți dealeri care cumpărau de la ea en gros, printre care și Bogatu și D.E., are de spus următoarele: „Se știa și era oarecum trecut sub tăcere. Dar se știa, asta era foarte clar. Adică, atâția consumatori, până chiar și cei care mai vindeau mai fuseseră prinși, știam de atâția care fuseseră prinși… eu, personal, nu, dar erau și alții care mai vindeau ketamină care știu că au avut probleme. Pe Tiger [un alt traficant, nota mea] l-au prins când intra în România cu sticluțe”. Iar Bogatu relatează pentru Vice, la întrebarea reporterului „Nu era panică cu Poliția?”: „Niciuna. Prima oară m-au săltat bodyguarzii la club cu K. Ne-au cam căpăcit. Bum-bum, eram praf, pac-pac-pac! «Ce aveți aicea, mă? Cocaină? Droguri?» Apoi ne-au dat drumul. Era chiar în primul an în care s-a deschis Mania la Mamaia. După care ne-au mai prins prin cartier, și cu sticle, și cu praf. Apoi m-au prins serios, direct cu 60 de sticle, la Unirii. Pac, «Stați așa, nu mișcați!». Ne-au întins pe burtă și de sub mine au început să se rostogolească sticle pe trotuar. Dar nu îi interesa K-ul, ne-au întrebat dacă avem heroină (…) Pe urmă a mai fost o schemă, aveam un apartament în zona Unirii și toți care luau K se duceau acolo să-și cumpere. Pac, îi luau pe bandă rulantă. (…) În cercul meu, cu toții avem telefoanele ascultate. Se mai aude «pîrr-pîrr-pîrr», dar bine, se știe asta [râde]. M-au prins de grămezi de ori, o singură dată mi-au confiscat 20 de sticle și nu le-am recuperat pentru că nu știam care-i treaba. Ei au crezut că suntem mai dubioși, dar pe urmă au văzut cu ce ne ocupăm, ne-au luat tot, au băgat la plic și rămăsese să ma duc să le iau înapoi, dar nu m-am mai dus. Luasem bon de înregistrare de la DIICOT”.
Poate la fel de surprinzător, chestiunea consumului epidemic de ketamină a stat și sub radarul publicului larg, cu excepția unor știri ocazionale în mass-media până în anul 2010 și a expresiilor artistice ale subculturii, de genul romanului Real K de Dragoș Bucurenci (pe atunci student la Filosofie), apărut la editura Polirom în 2004, sau a unor piese muzicale hip-hop – sunt notorii versurile „Dili, Dili dalilam dalilei / Hai vino mai în față să tragem niște key” (2008) ale grupului Specii și „Ketamina îşi face efectu’, văd negru alfabetu’”, Kazi Ploae cu aceiași Specii.
Tot în anul 2008 a izbucnit și un scandal media care implica texte publicate pe internet ale promotorului cultural Cristian Neagoe, pe atunci angajat al Institutului Cultural Român de la New York, care descriau o întâmplare fictivă în care autorul folosește ketamina excretată în urina prietenei lui (fapt imposibil), lucru care, citit în direct de către autor pe postul de televiziune Antena 3, a șocat sensibilitatea publicului, acesta înțelegând adesea povestea la modul literal. De asemenea absolvent de Filosofie, Cristian Neagoe era în acea vreme înconjurat de tineri artiști consumatori de ketamină, inclusiv unii dintre participanții la expoziția de la ICR New York de la care a pornit scandalul media.
Consecințele evoluției statului legal al substanței
Trecerea ketaminei pe lista substanțelor interzise prin Legea 147/2000 a survenit în februarie 2010. Este momentul să ne oprim pentru a lămuri schimbările care au avut loc în statutul legal al ketaminei. Aceasta nu era propriu-zis o substanță nereglementată nici înainte de anul 2010. Înainte de 2005 era un simplu medicament veterinar disponibil over the counter (fără prescripție) sau cu prescripție simplă, supus doar legislației aplicabile domeniului veterinar și farmaceutic (Legea nr. 60 din 1974 cu modificările ulterioare), fără a fi substanță controlată.
În 2005 a avut loc prima schimbare de statut legal a ketaminei, substanța fiind reglementată în cadrul Legii 339/2005. În condițiile legii, pentru a cumpăra ketamină după 2005 era necesară din partea medicului veterinar o prescripție medicală securizată, de culoare galbenă, cu „timbru sec” (un sigiliu embosat pe rețetă), în patru exemplare. Deși legea interzice expres anumite activități implicând plantele și substanțele listate și reglementează strict alte activități, abaterile de la această lege nu constituie infracțiuni sancționate penal; singurele sancțiuni prevăzute prin lege sunt contravenționale și constau în amenzi (între 200 și 20.000 de lei), blocarea mărfii și retragerea autorizației pentru efectuarea unor operațiuni cum ar fi prescrierea și furnizarea substanțelor pentru cercetare.
Așa se face că cel mai adesea persoanele care dețineau ketamină pentru consum sau comercializare ilegală înainte de anul 2010, dacă nu erau medici sau farmaciști, nu aveau decât să refuze să declare cum au obținut substanța pentru a fi lăsați în pace de Poliție, care știa că nu poate obține o condamnare în temeiul legii și adesea nu-și dădea osteneala să depisteze sursa substanței. În cuvintele lui Ingrid, „cu poliția era perfect OK, era legal și nu aveau ce să-mi facă”.
Acest lucru s-a schimbat radical în februarie 2010, odată cu Ordonanța de Urgență 6/2010. OUG 6/2010 a introdus ketamina (odată cu Salvia divinorum, Ibogaine sau ciupercile Amanita muscaria) pe Tabelul III prevăzut în legea 143/2000 – „droguri de risc”. Noua OUG introducea pedepse cu închisoarea de la 3 la 15 ani pentru orice operațiuni asociate cu producerea, transportul și comercializarea și deținerea pe teritoriul național a drogurilor de risc, pedeapsă ulterior diminuată la între 2 și 7 ani prin Legea 187/2012, între 10 și 20 de ani pentru import și export, diminuată la între 3 și 10 ani în 2012. Operațiunile de producere, transport, vânzare-cumpărare și deținerea de droguri de risc pentru consum propriu – categorie juridică introdusă în 2010 pentru prima oară în România – se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă (o altă noutate), pedeapsă redusă în 2012 la între 3 luni și 2 ani sau amendă, iar prescrierea de către un medic fără justificare se pedepsea cu închisoare între 3 și 10 ani în 2010, pedeapsă redusă la între 2 și 7 ani ulterior.
În urma acestei modificări în statul legal al substanței, piața neagră a suferit o nouă lovitură, pentru care apariția drogurilor așa-zis legale pregătise deja drumul. Ingrid relatează: „[În momentul în care a devenit ilegală ketamina] eu mi-am distrus foarte multe sticluțe și după aia nu am mai intrat în asta timp de aproape doi ani de zile, prețurile au crescut foarte mult”. La scurt timp, ketamina a devenit dificil de procurat pentru o perioadă (2010-2013), iar când a reapărut prețul crescuse de la 7-8 lei pe mililitru la 20-22 de lei pe mililitru în București. După spusele lui Valentin Solomon, directorul asociației de reducere a riscurilor consumului Romanian Harm Reduction Network, despre consumatorii de droguri așa-zis etnobotanice, în acel moment unii dintre dependenții de ketamină „au răsuflat ușurați”, pentru că lipsa de acces la substanță, mai degrabă decât prețul mare, i-a ajutat să se oprească din consumul scăpat de sub control. Filiera bulgară însă a continuat să existe, chiar dacă acum trecerea ketaminei peste graniță a devenit infracțiune majoră. În 2012, cum vom vedea, Ingrid a încercat să revină în business de data aceasta cu Ketaminol german, spre deosebire de Vetasedul românesc procurat în cantități mari până atunci, dar a fost prinsă și a primit o condamnare (a doua din cariera ei de dealer) la doi ani cu executare.
Că a existat o corelare între statutul legal al ketaminei și consumul ei este în bună măsură de domeniul evidenței pentru cine cunoaște chiar și în linii mari situația internațională și fenomenul românesc. Ketamina nu a fost parte din convențiile internaționale cu privire la droguri și a fost introdusă pe cont propriu de cele mai multe țări pe listele specificate în legislațiile lor naționale, în conformitate cu convențiile internaționale mai vechi. Statele Unite au introdus ketamina în categoria a treia de pericol în 1999, Marea Britanie în anul 2006 (drog de clasa C), Canada în 2005 (drog în categoria întâi de risc), Hong Kong în 2000 (categoria întâi), Taiwan în 2002 (categoria a treia de risc), iar România în 2010 – aceste țări au înregistrat fluctuații ale evoluției fenomenului, care a înflorit în absența reglementării stricte și adesea s-a resimțit după ce substanța a fost făcută ilegală, indiferent ce proporții a continuat să ia ulterior.
Ce nu este întotdeauna evident sunt mecanismele prin care schimbările de legislație duc la evoluții ale consumului și comerțului cu substanțe, precum și unele din consecințele pe termen lung. Spre exemplu, corelând evoluția prevalenței consumului cu evoluția legislației, e ușor să tragem concluzia că trecerea substanței pe lista celor interzise duce la scăderea consumului, dar fără o înțelegere a mecanismului cauzal care duce la corelarea acestora putem scăpa din vedere că un factor determinant esențial este disponibilitatea substanței, care poate fi afectată puternic de prohibiție pe termen scurt, interferând cu producția și traficul, dar se poate reface la același nivel sau unul crescut pe termen lung, odată ce producția și traficul creează o piață propriu-zis ilegală.
Ketamina s-a răspândit nu doar pentru că era legală, dar pentru că se găsea în farmacii – era produsă într-o fabrică care aparține statului român și a fost mai accesibilă ca alte droguri. Cu toate astea – dacă ne gândim la morfină, un alt drog existent în farmacii, sau la Tusin, antitusivul pe baza substanței disociative dextrometrofan (DXM), care a fost consumat la noi fără să facă carieră – statutul ei legal a jucat un rol esențial deoarece, împreună cu utilizarea ei medicală, acestea au determinat accesibilitatea și disponibilitatea, adevăratele cauze proxime ale consumului.
O altă idee importantă este că utilizatorii de droguri din România nu erau doar oportuniști cu gusturi nespecializate, dar ketamina a corespuns într-o măsură prin proprietățile ei psihoactive unor preferințe – era un drog cu efecte psihedelice, căutate și dorite de o parte din populația „predispusă” la consum de droguri, un drog nici hard, cu o reputație care să pună în gardă pe unii consumatori, nici tocmai „ușor”, dar care a putut fi consumat și în scopuri recreaționale, era prizat intranazal în prima fază a răspândirii subculturii, avea acțiune de durată medie și, cel puțin unii utilizatori experimentali știau că nu creează dependență fizică și/sau credeau că nu e deloc adictiv. Acest punct, pe care nu l-am mai evidențiat până acum, este important. La începuturile acestei subculturi și poate până astăzi, mulți consumatori credeau – și se informau ca atare unii pe ceilalți – că este un drog safe, lucru relativ valabil în comparație cu alte substanțe, dar, bineînțeles, nu în absolut. Accesul la informație și tendința de sincronizare la cultura occidentală determinată de globalizarea accelerată, mai ales în epoca Internetului, ale cărei începuturi au coincis în România cu apariția fenomenului consumului de ketamină, a funcționat doar parțial; astfel, unele informații cu privire la substanță au circulat rapid, prin forumuri și pagini web populare precum erowid.org, alte informații, cum ar fi potențialul adictiv al ketaminei, au pătruns cu un decalaj sau nu au fost luate în considerare.
Odată creată o cultură locală a consumului, ea se perpetuează și devine la rândul ei o cauză a consumului ulterior. Am întrebat-o pe Ingrid care este situația în Bulgaria, de ce acolo ketamina legală nu creează probleme. Mi-a răspuns: „Pentru că bulgarii nu știu și pe ei nu-i interesează, probabil că sunt cercuri mici în care se consumă. (…) Eu cred că este vorba de o altfel de cultură în rândul tinerilor, pur și simplu nu înțeleg genul ăsta de distracție”.
Dar poate cea mai clară explicație și dovadă a mecanismului cauzal prin care statutul legal al ketaminei (absentă de pe lista substanțelor interzise sub amenințarea pedepsei penale până în 2010) a determinat răspândirea culturii consumului acestei substanțe, the smoking gun, am primit-o printr-o scurtă relatare a lui Ingrid, privind prima ei condamnare din anul 2006: „La început când mă apucasem [să vând], mă apucasem de mai multe chestii, nu numai de ketamină: marijuana, GHB, ketamină. (…) Toate celelalte erau interzise, ketamina a fost singura… Procesul meu s-a derulat în jurul marijuanei, GHB nu mai aveam atunci când m-au luat, mai avusesem și ciuperci… în 2005-2006 cred. Și atunci când m-au luat nu mai aveam decât marijuana, un kil jumate. Și pentru asta mi-au dat trei ani cu suspendare. Și după aceea când am ieșit… [întrebarea mea: Te-ai profilat pe key?] Da!”. O poveste identică are de spus D.E., care s-a ocupat între 2005 și 2008 cu comerțul ilegal cu ketamină, având anterior o condamnare fără executare pentru traficul cu pastile Ecstasy. Bogatu nu a dorit să îi dezvăluie reporterului Vice pentru ce a stat și el închis trei ani și jumătate la penitenciarele Rahova și Jilava, dar dacă ar fi vorba de o infracțiune care implică traficul de substanțe ilegale nu ar fi de mirare. Acest pattern face cât se poate de clar că traficul și traficanții de ketamină au fost creați efectiv prin pedepsirea traficului altor droguri, în special canabis, Ecstasy și drogurile psihedelice, în timp ce comerțul cu ketamină nu le-a creat acestora probleme cu legea.
Deși susține că în prima perioadă în care s-au deschis magazinele etnobotanice „mergea la fel de bine și key-ul”, Ingrid, care și-a deschis în toamna anului 2008 ea însăși un mic magazin așa-zis etnobotanic în centrul Bucureștiului, crede că piața de ketamină a fost distrusă „din cauza magazinelor de legale; atunci s-au sesizat autoritățile că mai există alte droguri în afară de cele ilegale care fac rău oamenilor și atunci în afară de legale, ketamina a fost singurul care a mai fost interzis. De ce? Pentru că era fenomenul deja destul de mare astfel încât se știa până la nivelurile cele mai înalte, până acolo unde se putea face ilegalizarea asta”. Cele două lovituri suferite de piața neagră de ketamină, apariția etnobotanicelor și modificarea statului legal al substanței, au fost așadar legate între ele. Asta nu înseamnă că nu ar fi avut un efect asemănător și independent: apariția unui nou drog, mai ușor accesibil, și interzicerea traficului și posesiei unei substanțe sunt suficiente pentru a diminua consumul acelei substanțe fără ca cele două să aibă o legătură cauzală între ele. Dar această dinamică face dificil să atribuim diminuarea consumului de ketamină doar măsurilor legale interdictive și punitive.
Nu putem ști ce pondere a avut fiecare dintre cele două în destructurarea pieței – cei cu care am discutat ezită și ei sau se contrazic aparent –, dar ne putem face o imagine cu privire la mecanismele prin care s-a întâmplat acest lucru. Ingrid din nou: „[În momentul în care a devenit ilegală ketamina] eu mi-am distrus foarte multe sticluțe și după aia nu am mai intrat în asta timp de aproape doi ani de zile, prețurile au crescut foarte mult”.
Câteva evoluții recente
După 2014 consumul de ketamină, devenit și mai underground, a continuat ca fenomen de ultranișă. Potrivit informațiilor mele, mici grupuri de consumatori – printre care unii veterani, dar și tineri inițiați relativ recent în consum – s-au format în jurul câtorva dealeri bucureșteni. În zona Militari – Comuna Roșu, până în 2020 activa celebrul Țăranu, care putea procura fiole Vetased cu sigiliu de plastic etanș, dar și branduri proaspăt apărute precum Narkomon Bio românesc sau Anaket bulgăresc, la prețuri în jur de 20 de lei per mililitru. Țăranu vindea adesea în cantități mai mari către câțiva utilizatori preferați, deveniți intermediari pentru restul consumatorilor. Piața Obor a fost pentru o vreme teritoriul lui Ursu, printre alții, care punea la dispoziție ketamină adusă din Bulgaria și vândută „vărsat” în seringi de capacitate mai mare. Această practică s-a generalizat după 2014, ketamina la fiolă sigilată devenind mai degrabă excepția. În Titan a activat în perioada 2015-2020 Piticu, o sursă de ketamină de producție rusească, dar și nemțească sau bulgărească. Alte puncte fierbinți continuă să se aprindă și să se stingă pe harta Bucureștiului într-o perioadă în care pandemia de Covid face mult mai dificile, dar nu imposibile mișcările pieței ilegale de droguri din România.
Notă: datele și unele dintre ideile care au stat la baza acestui articol au fost utilizate în cadrul tezei de doctorat cu titlul Între prohibiția și legalizarea drogurilor: Limitele abordării empirice a politicilor privind reglementarea substanţelor psihoactive, susținută în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București, în anul 2017, precum și al articolului “The Consequenes of the Changes in the Legal Status of Ketamine for its Recreational Use in Romania”, Romanian Review of Young Reserchers, 2015.
de Ștefan Iancu
Ștefan Iancu este redactor de carte, jurnalist, publicist și activist pro-LGBT. A obținut un M.A. în filosofie și studii de gen de la University of Saskatchewan, Canada, în 2003, și un doctorat în Științe Politice de la Universitatea București în 2017, cu o teză dedicata politicilor de reglementare a substanțelor psihoactive.