Astăzi, în era smartphone-urilor cu camere de sute de megapixeli, e greu de crezut că a fost cândva o vreme înaintea omniprezenței imaginilor în mișcare. Dar, așa cum ne povestesc Levente Kozma și Alin Rotariu, doi dintre membrii fondatori ai festivalului SIMULTAN, cu doar 20 de ani în urmă, cu greu accesai „surse” video, ca să nu mai vorbim de aparatura pentru a le rula/edita. Aflat deja la a 18-a ediție, festivalul de video art, sound și new media SIMULTAN este recunoscut național și internațional ca unul dintre cele mai relevante și inovatoare evenimente contemporane din zona artelor transdisciplinare.
Alături de noi mai este Ioana Vreme-Moser, una dintre cele mai active artiste transmedia și sound art, mai ales pe plan internațional. Acum stabilită la Berlin și prinsă cu zeci de workshop-uri despre sound și tehnologie, Ioana este aproape nelipsită de la SIMULTAN: mai întâi ca o tânără spectatoare care a fost profund inspirată de ceea ce vedea, apoi ca artistă în cadrul festivalului, care a susținut-o mereu și a provocat-o să-și ducă practica la următorul nivel.
Istoria acestui festival timișorean poate fi trasată încă din ultima parte a anilor ’90, cu mult înainte de prima ediție din 2005, în vizite inspiratoare la legendarul festival AnnART, pe malurile lacului vulcanic Sfânta Ana, și celebrul Zona din Timișoara, la cursurile opționale ale lui Ștefan Bertalan, membru Sigma, în experimente artistice alături de Alexandru Patatics, în uimitoarele biblioteci de casete VHS din Budapesta și la concertele experimentale ale scenei emergente din Cluj. De la primul open call pentru artiști internaționali, cu CD-uri importate și taxe vamale, la coagularea organică a unei comunități strânse de artiști și muzicieni, Levente, Alin și Ioana ne propun un trip down memory lane.
Ambient de Miron Ghiu
* Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″.
Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.